Nazaj Naprej

Akcija

Od otrok za otroke

Otrok brez svoje igrače je veliko. Mi jih poznamo. Zato začenjamo akcijo zbiranja igrač, kakršnih koli. Plišastih, bombažnih, lesenih, gumijastih, novejših, starejših, barvic, zvezkov, knjigic.

Če jih imate odveč, se prosim odzovite in delite z drugimi. Pomagajte narisati nasmehe na obraze in napolnite srca otrok iz skrajno revnih družin in otrok, ki družine sploh nimajo.

“Snežno beli medvedek za Sonali zelo očitno ni bil samoumevna stvar. Ko ga je s pričakovanjem prejela, ga je najprej dolgo gledala v oči čisto od blizu. S toliko žive radosti, da se je zdelo, da bo medvedek oživel. Potem ga je kar naenkrat močno stisnila k sebi in njen beli nasmeh se zlil z belim medvedkovim trebuščkom”, sem zapisala v svoj potovalni dnevnik, ko sem se vračala iz Indije, kamor sem šla obiskati otroke šole Piali Ashar Alo. Ob tem sem se spomnila starega dobrega Brundota, ki je žal nadaljeval pot za Split, medtem ko so me starši spečo odnesli z avtobusa v Zadru. Seveda je bilo krokodiljih solz še dolgo za tem “malo morje” in tudi Luna je nekam povešeno mežikala.

Zaključek

Akcija, ki se je odvijala po Sloveniji s spremljajočimi delavnicami na temo solidarnosti, empatije in prijateljstva, se je več kot uspešno zaključila!

Po naših ocenah smo skupaj zbrali okoli 50.000 igrač in šolskih potrebščin!

Brez vas seveda ne bi šlo, zato se vam iskreno zahvaljujemo. Hvala vsem, ki ste donirali igrače, še posebej otrokom, vrtcem in šolam. In velika hvala vsem, ki ste nam pomagali pri zbiranju in prevozih.

Pri organizaciji so pomagali:

Sanja in Ekipa Spletne revije Ženska.si in njihovi poslovni prostori, polni igrač iz cele Slovenije, Jona in Šaleški študentski klub in Rdeča dvorana Velenje, Srednja šola za elektrotehniko in kemijo Celje, Nejc in Pomursko društvo za krepitev socialnega dela in Pokrajinska študijska knjižnica, KIŠ – Klub idrijskih študentov in KORK -Krajevna organizacija Rdečega križa Šentrupert.

V akcijo so se vključili vrtci in šole:

Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, Vrtec Kekec iz Grosuplja, OŠ Cerkno, OŠ Naklo, OŠ Jurija Vege Moravče, Vrtec pri PS Duplje, Vrtec Raka, OŠ dr. Pavel Lunaček iz Šentruperta, OŠ Veržej Murska Sobota, Miklavžev vrtec iz Logatca, Vrtec Mehurčki Komenda, Vrtec Najdihojica Litija, OŠ Vrhovci Ljubljana, Vrtec Koseze Ljubljana, OŠ Jožeta Krajca Rakek, POŠ Utik, Vrtec Martina Krpana Cerknica, Vrtec Otona Župančiča iz Črnomlja, Srednja Ekonomska šola Kranj in Srednja šola za elektrotehniko in kemijo Celje.

K zbiranju so pristopili tudi:

Nogometni klub Bilje, Riki team iz Maribora, Taborniki Rodu dobre volje, Taborniki Rašiškega rodu, Taborniki rodu Mislinja, podjetje Trimo Trebnje, d. d., Zavarovalnica Maribor in Najdi.si.

In kje se nahajajo novi mali lastniki igrač, šolskih potrebščin in opreme za dojenčke?

Igrače, šolske potrebščine, družabne in didaktične igre smo predali Varni hiši Ljubljana, Centru za socialno delo Šiška, CSD Domžale, Varni hiši na Gorenjskem, Šentu, Slovenskem združenju za duševno zdravje in Ambulanti za osebe brez zdravstvenega zavarovanja Pro Bono v Ljubljani. Vaše igrače so odšle tudi v KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

V Azilnem domu v Ljubljani so se igrač in potrebščin razveselili otroci iz Afganistana, Kosova in Bosne, bodoče mamice pa stvari za dojenčke.

40 škatel z igračami, pripomočki za dojenčke, žogicami in šolskimi potrebščinami smo poslali na Kosovo. Zahvaljujemo se mirovni misiji KFOR in slovenski vojski, ki nam je prijazno in hitro pomagala pri prevozu in dostavi!

Hvala TNT, ki je omogočil, da je pošiljka igrač, šolskih potrebščin in pripomočkov za dojenčke prispela v Kenijo, Nairobi med otroke! Zahvala gre tudi ga. Tatjani Lovrak iz TNT Slovenija. Pošiljko smo s pomočjo Matanyas Hope-a razdelili po šolah in sirotišnicah. Vsem vrtcem in šolam, ki so sodelovali v akciji,smo poslali ročno pletene šale iz Kenije, ki so jih otroci iz izdelali prav zanje in slikice s pozdravi.
Obiskali smo tudi otroke iz Črne gore, ki so 7. do 14. novembra 2011 bivali v termah Snovik, kjer so zanje pod okriljem Zavoda Krog pripravili številne interaktivne delavnice, športne aktivnosti, šolo plavanja, izlete v Ljubljano, Socerb in Piran, glasbene delavnice in animacijske večere. V rehabilitacijo je bilo vključenih 30 socialno ogroženih otrok od 1. do 6. razreda osnovne šole iz ruralnih področij Rožaje, Gusinje in Plav. Emini Hadžić se zahvaljujemo za to priložnost!

Vabimo vas, da si ogledate prispevek od 5:50 dalje na spletni strani RTV SLO http://tvslo.si/predvajaj/kaj-govoris-so-vakeres/ava2.103982304/

http://sobotainfo.com/novice/ogled/11733/?s=rn
http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2011030105624844
http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/nika/1042424711
http://www.zenska.si/aktualno/resnicne-zgodbe/akcija-zbiranja-igrac-od-otrok-za-otroke/

Nazaj

KONTAKT

Zavod LU - zavod za promocijo strpnosti, povezanosti in socialne vključenosti
Bratoševa ploščad 24, 1000 Ljubljana

Matična številka: 3693660000
Davčna številka: 42455693
TRR: 0201 2025 8461 606

Vprašaj nas

Enovice

Zasnova, kreativna in tehnična izvedba: Renderspace
Spremljaj nas
Deli to
stran